استنت کرونری در اصل یک استوانه متخلخل فلزی است که با قطر و طول مشخص برای باز نگه داشتن عروق کرونر قلبی مورد استفاده قرار می گیرد. استنت در ابتدا یک لوله فلزی باریک با جدار بسیار نازک ( در حدود 50 تا 150 میکرومتر) از جنس استیل یا آلیاژ "کرومیوم کبالت" است که توسط دستگاه های خاص و با استفاده از برش های لیزری، سوراخ هایی با اشکال گوناگون بر روی آن ایجاد می گردد. سپس این استوانه فلزی بر روی یک بالون فشرده می شود تا استنت به صورت جمع شده ( که قطری کمتر از یک میلی متر دارد)، از تنگی عروق کرونر عبور داده شود. سپس با باد کردن بالون مجددا استنت باز شده و شکل اصلی خود را پیدا می کند. با خارج کردن بالون استنت که به دیواره عروق کرونری چسبیده است، در محل خود باقی مانده و مانع روی هم خوابیدن رگ کرونر و برقرار بودن جریان خون میگردد. در حال حاضر استنت های مختلفی با برند و مارک های مختلف موجود می باشد که قطر آنها از 2 میلی متر تا 5 میلی متر و طول آنها از 10 میلی متر تا نزدیک 40 میلی متر متفاوت است. گاها لازم است برای درمان تنگی های عروق کرونر بسته به تعداد و طول آنها از یک تا چند استنت استفاده نمود.
اولین روش های درمانی تنگی عروق کرونر عمدتا با استفاده از بالون انجام می شد. متاسفانه گشادکردن تنگی های کرونر با بالون گاها منجر به پاره شدن لایه داخلی رگ قلب و تشکیل لخته خون و انسداد ناگهانی عروق کرونر می گردد. هم چنین مطالعات علمی متعددی نشان دادند که در ماه های بعد از انجام بالون آنژیوپلاستی موفق هم احتمال بازگشت تنگی ها و مسدود شدن مجدد عروق وجود دارد. از این رو استنت ابداع شد که مانند یک توری فلزی قادر است هم عوارض حاد و انسداد ناگهانی کرونر به دنبال بالون زدن را برطرف نماید و هم در دراز مدت باعث باز ماندن طولانی تر عروق کرونر گردد.
اما استفاده از استنت ها یک مشکل عمده داشت و آن این که بعد از تعبیه استنت با توجه به این که دیواره استنت مانند جسم خارجی در معرض خون قرار می گیرد، احتمال ایجاد لخته خون داخل استنت وجود دارد که در صورت بروز این امر، لخته خون می تواند به انسداد کامل رگ و حمله قلبی منجر گردد. لذا ضروری بود که بیماران بعد از تعبیه استنت کرونری تا زمان رشد سلول های داخل کرونر و پوشیده شدن لایه داخلی استنت توسط سلول های بدن و جدا شدن جریان خون از بدنه استنت از دو عدد داروی ضد پلاکت استفاده نمایند. یعنی علاوه از قرص آسپیرین که لازم است تمام بیماران با درگیری عروق کرونر قلبی از آن استفاده کنند، به صورت موقت از داروی دوم مانند قرص کلوپیدوگرل (پلاویکس) استفاده نمایند. برای استنت های غیر دارویی که اصطلاحا استنت های فلزی لخت یا غیر Bare Metal Stent (BMS) نام دارند، از آنجا که رشد سلول های عروق قلب و پوشاندن لایه داخلی استنت حدودا یک ماه طول می کشد، طول مدت زمان مصرف دو داروی ضدپلاکت حدودا یک ماه است.
در استنت های فلزی عادی اگرچه رشد سلول های قلبی از یک سو باعث کاهش احتمال لخته بستن خون می شود، ولی این امر می تواند به رسوب مجدد چربی در لایه داخلی استنت و انسداد مجدد عروق کرونر گردد. مطالعات علمی نشان داده اند که تا 30 درصد از بیماران با استنت غیردارویی در مدت یک سال بعد از عمل دچار تنگی مجدد عروق کرونر خواهند شد. با توجه به اهمیت موضوع و جهت جلوگیری از ایجاد تنگی مجدد، استنت های نسل جدید که به استنت های دارویی یا استنت های ترشح کننده دارو ( Drug Eluting Stents)، معروف هستند ابداع شدند.
در استنت های دارویی یک لایه پلیمر شیمیایی بر روی فلز استنت کشیده می شود و سپس این پلیمر به داروهای مهارکننده رشد سلول های کرونری آغشته می شود. این کار باعث می شود تا این داروهای ضد رشد سلولی تا 6 ماه و گاها حتی تا یک سال به تدریج از پلیمر آزاد شده و مانع رشد سلول های محل تعبیه استنت گردد. عدم رشد سلول های کرونری باعث باز ماندن بیشتر کرونر می شود بطوری که در استنت های دارویی احتمال انسداد مجدد تنگی کرونر به زیر 5 درصد در سال کاهش پیدا می کند.
اگرچه استفاده از استنت های دارویی یک مزیت عمده به شمار می رود، لیکن عدم رشد سلول های داخل رگ باعث می شود تا ماه ها ( 6 ماه تا یک سال)، لایه داخلی استنت در مجاورت پلاکت های خون قرار گیرد که این امر احتمال ایجاد لخته خون را زیاد می کند. لذا ضروری است بیمارانی که برای آنها از استنت دارویی استفاده شده است، از زمان تعبیه استنت با نظر پزشک معالج تا زمان مشخصی که از 6 ماه تا چند سال متغیر است، در کنار قرص آسپیرین از داروی دوم ضدپلاکتی ( مانند پلاویکس یا اسویکس) استفاده نمایند.
با توجه به برتری های استنت دارویی امروزه در تقریبا تمام انواع تنگی های عروق کرونر از این نوع استنت استفاده می شود. اگرچه برندهای مختلف این نوع از استنت ها تفاوت هایی از نظر جنس آلیاژ، نوع پلیمر یا داروی استفاده شده با هم دارند ولی در همه آن ها اصل کلی حاکم عدم اجازه دادن به سلول های لایه داخلی عروق کرونر برای رشد مجدد و تنگی دوباره کانال رگ های قلبی است. لذا در تمام موارد ضروری است که بیماران با نظر پزشک معالج و تا زمانی که پزشک توصیه می کند، از داروهای ضد پلاکت خون استفاده نمایند.
چند نکته مهم در مورد استنت ها
1- سوال مهمی که بیماران مکررا می پرسند و از آن نگران هستند این است که آیا استنت ما جابجا شده است؟
پاسخ این پرسش قطعا منفی است. موقع کار گذاشتن و تعبیه استنت در قلب از فشارهای بسیار بالای آب که گاها تا 20 اتمسفر هم می رسد استفاده میشود. پزشک قبل از تعبیه استنت باید دقت کافی در مورد تعیین محل مناسب استنت انجام دهد زیرا بعد از بادکردن بالون استنت و باز شدن آن امکان جابجا کردن استنت تقریبا صفر است. لذا بیماران باید مطمئن باشند که با زندگی روزانه، حرکات ورزشی حتی شدید و ضربه به قفسه سینه، استنت آنها جابجا نخواهد شد.
2- آیا امکان دارد رگ قلب بعد از تعبیه استنت مجددا تنگ شود؟
جواب این سوال "بله" است. طبیعتا وقتی در یک شرایط خاص و در اثر فاکتورهای ژنتیکی و محیطی عروق قلب یک نفر مسدود شده است، اگر همان شرایط قبل از تعبیه استنت همانند مصرف سیگار، چربی خون بالا یا عدم تحرک کافی ادامه داشته باشد، استنت و عروق ترمیم شده هم مجددا دچار تنگی خواهند شد. لذا ضروری است افرادی که استنت دارند در کنار مصرف داروهای تجویز شده حتما نسبت به تغییر عوامل خطر قلبی اقدام کنند و روش زندگی خود را تغییر دهند تا مطمئن شوند که استنت آنها سالهای طولانی تری از کرونر تنگ قبلی عمر خواهد کرد.
3- استنت تا چه زمانی در قلب من باقی خواهد ماند؟
استنت بعد از تعبیه "غیر قابل خارج کردن" است و تا همیشه در داخل عروق قلبی باقی مانده و در اصل به جزیی از کرونر قلب تبدیل می شود و اصولا نه نیازی به خارج کردن استنت وجود ندارد و نه این کار صحیح است زیرا بر فرض مثال با خروج استنت مجددا تنگی کرونر به حالت اول برگشته و خون رسانی به قلب مجددا با اشکال مواجه خواهد شد. در سال های گذشته انواع خاصی از استنت ها معرفی شدند که از جنس منیزیم بودند و بعد از چند سال جذب شده و اثری از استنت داخل کرونر باقی نمی ماند. این استنت ها که به "استنت های جذبی" معروف شدند اگرچه نتایج کوتاه مدت خوبی داشتند ولی در ادامه مشخص شد که نتایج طولانی مدت آن ها به خوبی "استنت ها دایمی" نیست. لذا هنوز این استنت ها برای مصرف روتین تایید نشده و در مرحله تکمیل تحقیقات هستند.
4- بعد از تعبیه استنت مصرف چه داروهایی ضروری است؟
افرادی که استنت دارند باید قرص آسپیرین و داروی ضد چربی مانند آتوروستاتین یا روزواستاتین را برای تقریبا همه باقیمانده عمر مصرف نمایند. البته این تجویز حتما باید زیر نظر پزشک معالج آن ها صورت گیرد. داروی سوم که بسیار ضروری است ولی برخلاف دو مورد قبلی به صورت موقت مصرف می شود، کلوپیدوگرل است که با اسامی مختلف مانند "پلاویکس، اسویکس، زیلت، پراسوگرل و تیکاگرولول" در بازار موجود است. حداقل زمان لازم برای مصرف این دارو از شش ماه تا یک سال است ولی در بسیاری از موارد به ویژه در افراد جوان شاید لازم باشد این داروها تا چند سال هم مصرف شوند. در کنار این سه دارو شاید لازم باشد پزشک معالج شما داروهای دیگری برای درمان سایر بیماری ها مانند نارسایی قلب یا فشارخون برای شما تجویز کند که مصرف آنها باید زیر نظر پزشک معالج شما صورت گیرد.
دکتر امیرفرهنگی
دیدگاههای بازدیدکنندگان
قدرت زارع پور
667 روز پیشباسلام از اطلاعات بسیارجامع شما درموردکاربرداین وسیله پزشکی بسیار ممنون هستیم از تمام عزیزان و پزشکان و متخصصین محترم که دراموردرمان ملت بخصوص اقشاراسیب پذیرتلاش میکنندنهایت تشکردارییم
ارسال پاسخمحمدعلی صادقی
660 روز پیشدرود بر شما اخیرا استند گذاشته ام
ارسال پاسخممنون از عطلاعات ارائه شده مفید و سازنده بود
احمد خوش آمدی
565 روز پیشتوضیحات شما بسیار عالی،کامل وجذاب بود مخصوصا برای بنده که چند روزیست استنت گذاشتم.
ارسال پاسخموفق وموید باشید.
ناشناس
546 روز پیشبا درود
ارسال پاسخبنده قبل از استند گذاری دچار حمله ی ناگهانی درد قفسه سینه و به همراه تنگی نفس و تهوع میشدم که باعث بیدار شدنم از خواب میشد اما حدود یک سال پیش استند که گذاشتم همین مشکلات تقریبا دائمی شد و البته به همراه سرفه های شدید و تهوع شدید که گاهی به استفراغ رسید و حتی بدنم شروع به کبود شدن کرد و پزشک معالج آسپرین را قطع کرد اما در طول این یکسال فقط با عوض کردن دارو پشت سر گذاشتم اگر لطف کنید راهنمایی کنید ممنون میشم
قلب من
546 روز پیشبا سلام
ارسال پاسخطبیعتا مشکل شما با این اطلاعات و آنلاین قابل بحث نیست. حتما گزارش آنژیو و مدارک قبلی و داروها و بیمار تشریف بیاورند.
شبنم.ف
533 روز پیشبا سلام. مادرم عمل استندگذاری در پیش دارند. خیلی نگرانشون هستم. آیا این عمل ریسک بالایی داره و خطرناکه. یا عملی سرپایی و تقریباً بدون ضرر است؟
ارسال پاسخقلب من
533 روز پیشبا سلام
ارسال پاسخبستگی به نوع رگ, شرایط بدنی بیمار و مهارت تیم درمان دارد. انشااله که خوب باشد.
رضا
533 روز پیشسلام خسته نباشید
ارسال پاسخپدر بنده ۴سال پیش طی عمل ۴ استنت گذاشتن،امسال دکتر گفته رگ ایشون نیازمند ۵ استنت هستش و تعویض رگ رو صلاح میدونن،میخواستم نظر شما رو بپرسم اگه ۵ استنت دیگه گذاشته بشه خطرناکه؟
ممنونم
قلب من
533 روز پیشسلام
ارسال پاسخ4 استنت قبلی بعلاوه 5 استنت فعلی زیاد است و لازم است حتما فیلم آنژیو رویت شود . اگر مقدور بود سی دی آنژیو را بیاورید.
سالمي
530 روز پیشسلام خسته نباشيد
ارسال پاسخپدر من ٤ سال پيش به صورت اورژانسي ٤ تا استنت گذاشتن و الحمدالله كاملا اكو و نوار قلب و فشار خونشون نرمال و عالي بود،هفته پيش ب يكي از ارتفاعات سفر كردن و حس درد داشتن تو قفسه سينشون
زود به بيمارستان رسوندن خودشونو و اونجا تشخيص سكته دادن در حالي كه نه از حال رفته بوده نه تغييري در ظاهرشون بوده و نه علايم ديگه اي فقط با درد قفسه سينه رفتن
الان انژيو انجام دادن و فهميدن كه ٣ تا رگ ديگشونم گرفته
دكترشون گفتن هم ميشه استنت گداشت هم عمل باي پس
تصميم با خودتونو
ميخواستم بدونم كدوم بهتره بنظر شما
قلب من
528 روز پیشبا سلام
ارسال پاسخلازم است فیلم آنژیو دیده شود. بستگی به نوع ضایعه و تنگی دارد.
سالمي
523 روز پیشممنونم از پاسخگوييتون سلامت باشين
ارسال پاسخرضايي
513 روز پیشسلام و خسته نباشيد اقاي دكتر
ارسال پاسخپدر من ٢٨ تيرماه عمل قلب باز انجام دادن ٤ تا رگشون تعويض شد
٢ ام مرداد هم مرخص شدن امروز نهمين بعداز جراحيشونه
كلا حال عموميشون خوبه و نسبت به بقيه هم اتاقياشونم زود مرخص شدند فقط امروز نوسان فشار داشتن يكبار ٩ روي ٦ بود بعد الان ١٠.٥ روي ٧ هست
و ديگه ثابت مونده خودش ميگه احساس ضعف دارم فقط
ميخواستم بدونم عاديه بعد از جراحي نوسان فشار؟يا كار خاصي بايد بكنيم؟
قلب من
512 روز پیشسلام
ارسال پاسخبله می تواند در دوره بعد از عمل متغیر باشد.
آذر باند
495 روز پیشدورد برشما عزیزان دل ممنونیم از بودن شما. شوهرم چند سال پیش سکته زد واستنت گذاشت ایا کارایی خود را از دست می دهد این استنت یانه چون الان بستری شده و بخاطر سوزش در سینه اش
ارسال پاسخقلب من
495 روز پیشسلام
ارسال پاسخبعد از تعبیه استنت قطر و شرایط عروق کرونر به حالت اولیه برمیگردد. در صورت عدم رعایت مصرف داروها یا دیابت و سیگار، احتمال انسداد مجدد رگ و استنت وجود دارد. البته انسداد استنت با بالون قابل درمان است.
عباس توکلی
490 روز پیشسلام، 53 سالم هست داشتم ورزش سنگین وزنهبرداری انجام میدادم که حالم بد شد و 2 استند گذاشتم، خواستم ببینم دوباره میشه ورزش کرد؟
ارسال پاسخقلب من
490 روز پیشبا سلام
ارسال پاسخاستنت مانعی برای ورزش نیست ولی لازم است سایر فاکتورها مانند عملکرد قلب, نارسایی قلب و مصرف داروها را هم لحاظ کرد.
مهری نظم ده
476 روز پیشسلام من یک هفته قبل دو اسمت گذاشتم حال عمومی اکو نوار قلب همه خوب بوده الان بعضی وقت قفسه درد کمی داره می خواستم بدونم مشکلی هست
ارسال پاسخقلب من
476 روز پیشبا سلام
ارسال پاسخدردهای تیز و نقطه ای بعد از استنت تا یکی دو ماه شایع است.
سحر علی پور
357 روز پیشسلام وقتتون بخیر
ارسال پاسخپدرم باید آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی عروق مغزی انجام بده ولی تجهیزاتش رو هیچ جا پیدا نمیکنیم ممنون میشم اگر جایی سراغ دارید بهم آدرس بدید خدا خیرتون بده.
یک استند دارویی
Filter EZ spider or enbosheald
Stent 7_10_30
Ballon 5_20
قلب من
357 روز پیشسلام
ارسال پاسخاحتمالا شما از طریق بیمارستان یا پزشک راهنمایی نشده اید. این تجهیزات قابل تهیه توسط بیمار نیستند و در بیمارستانهای معتبر که این کار را انجام می دهند موجود است. در چند بیمارستانی که ما فعالیت داریم، موجود بوده همیشه.
اکبر حسینی
294 روز پیشباسلام نتشکر از بذل توجهتان به بیماران قلبی
ارسال پاسخمن با قلب باز چهار رگ درسال ۷۹ بای پاس زدم دوام اوردم تا سال ۹۶ دورگ استنت زدم وسال ۴۰۰ دورگ دیگر نیز استنت زدم وهماکنون ۱۲ اسفند انژیو کردم یک رگ استنت ویک رگ استنت قدیمی باز گردید
باتوجه به اینکه بیش از ۱۲ سال است پلاویکس وقبل اون هم اسپرین ۸۱واتروواستاتین ۲۰ استفاده میکردم ورژیم متعادلی را مراعات میکردم ایا هم اکنون پلاویکس واسپرین را روز در میان باهم استفاده کنم اشکالی نداره ودوز واستاتین را بالا ببرم خوب است باتشکر
قلب من
293 روز پیشسلام
ارسال پاسخخیر کم کردن دوز داروی پلاویکس صحیح نیست. اگر خونریزی ندارید، لازم است تا یکسال هر دو را روزانه استفاده نمایید. دوز آتوروستاتین ۴۰ باید باشد.
امیرعامری
191 روز پیشسلام
ارسال پاسخباتشکر از زحمات و حسننظرتان مطالب خوب و مفیدی وجود داشت برایتان آرزوی سلامتی و موفقیت روزافزون از درگاه حضرت حق دارم.
sadhos
133 روز پیشسلام دکتر جان،بنده در سن 33 سالگی سکته کردم روی rca ولی آسیب جدی ندید قلب و ef الان 55 درصد، استنت گذاشته شدبعدا lad و الان بعدپنج سال دیاگونال هم تنگی داشت استنت گذاشتم،نزدیک دوسال اخیر بدنسازی انجام میدادم و در حد هشتاد کیلو وزنه میزدم و البته هیچ مشکلی هم نداشتم در دویدن هم مشکلی ندارم،میخاستم ببینم میتونم مجددا ورزش بدنسازی رو انجام بدم و چقد زمان باید نقاهت طی کنم بعد از آنژیوپلاستی؟سپاس بیکران دکتر جان.
ارسال پاسخقلب من
132 روز پیشسلام
ارسال پاسخدو هفته بعد از استنت می توانید شروع نمایید.
زرین
98 روز پیشسلام وقت بخیر
ارسال پاسخپدر من سکته شدید قلبی کردن بطوری که براش آمپول رقیق کننده خون زدن. براش استنت هم گذاشتن اما تنگی نفس و سرفه شدید داره . فقط زمانی که دارو هارو بطور تزریقی دریافت میکنه حالش بهتر میشه .و اینکه مدام دچار افت قند و افت فشار خون میشه. زمانی هم که گوشت قرمز میخوره فشارش میاد پایین. گفتن قلبش بین ۱۰ تا۱۵ درصد میزنه
قلب من
97 روز پیشسلام
ارسال پاسخنارسایی قلبی شدید و علامتدار احتیاج به ویزیت و بررسی ااولیه قلبی دارد.