چربی، قند و پروتئین ها به عنوان عوامل اصلی و پایهای تغذیه شناخته می شوند که می توانند کالری و اسید آمینههای مورد نیاز بدن را تامین نمایند. کاری که ویتامین ها و املاح معدنی در بدن انجام می دهند، عبارت است از تسهیل فرایندهای تجزیه و مصرف مواد غذایی اصلی.
در حقیقت سدیم، پتاسیم، انواع ویتامینها و مواد افزودنی غذایی جزو مواد اصلی غذایی طبقهبندی نمی شوند ولی حضور آنها برای ایجاد یا تشدید فعالیتهای آنزیمی و سوخت و ساز اعضا و بافتهای بدن ضروری است. به همین دلیل بسیاری از افراد در طول زندگی خود بصورت مداوم یا هرچند وقت یکبار از ویتامینها و مواد معدنی استفاده می کنند. ولی آیا واقعا استفاده از مواد معدنی و ویتامینها برای حفظ سلامت قلب و عروق ضروری است؟
ویتامینهای مورد نیاز قلب
سیستم قلب و عروق همانند سایر اعضای بدن و عضلات اسکلتی برای انقباض به یکسری ویتامین و املاح طبیعی نیاز دارد. سدیم، پتاسیم، کلسیم، ویتامینهای گروه ب، سلنیوم، و اسید فولیک برای تنظیم متابلیسم سلولهای قلبی مورد نیاز هستند. از سوی دیگر ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامین د و کا هم برای عملکرد مناسب سیستم انعقادی و خون در بدن بکار میروند.
در کنار این ترکیبات غذایی، عوامل مختلف دیگری هم هستند که می توانند بر سلامت قلب و عروق تأثیرگذار باشند. ترکیبات آنتی اکسیدانی، فنولها، اسیدهای چرب اشباع شده، اسید آراشیدونیک، امگا ۳ و امگا ۶ از جمله این ترکیبات هستند.
نکته مهم
لازم است بدانیم که اغلب این مواد غذایی در انواع رژیمهای غذایی رایج وجود دارند. و افراد سالمی که بصورت منظم از ترکیبات و مواد غذایی استفاده می کنند، به میزان کافی از ترکیبات معدنی و مورد نیاز قلب و عروق را دریافت خواهند کرد. بسیاری از افراد برای تأمین ویتامینهای مورد نیاز قلب خود، از داروها و ترکیبات آماده شده ویتامین و مولتی ویتامین استفاده می کنند ولی واقعاَ آیا مصرف این ترکیبات لازم است؟
مطالعات علمی چه می گویند؟
در اکثر مطالعات علمی که در مورد رابطه بین سلامت قلب و عروق و بیماریهای قلبی منتشر شده است، رابطه مشخصی بین استفاده از این ترکیبات و کاهش بیماریهای قلبی دیده نشده است. به عنوان مثال در یک مطالعه بسیار بزرگ که سال گذشته انجام شده است و نتایج آن منتشر شد، مشخص شد که مصرف انواع ویتامینها و افزودنی های تقویت کننده به تغذیه روزانه، تقریباَ هیچ تأثیری بر سلامت قلب و عروق و حتی سایر اعضای بدن ندارد. در این مطالعه که به بررسی اثرات مصرف ویتامینها بر بدن در مدت نزدیک به ۳۰ سال پرداخته است، نقش خنثی این ترکیبات بر میزان مرگ و میر کلی و بیماریها و مرگ و میر به علل بیماریهای قلبی نشان داده شد.
خلاصه
افراد سالمی که سوءتغذیه ندارند و می توانند نیازهای غذایی پایه خود را از اغلب منابع غذایی رایج تأمین کنند، احتیاجی به استفاده از ویتامینها و مکملهای غذایی ندارند. افرادی که می توانند ویتامینهای مورد نیاز خود را از میوهها و سبزیجات تأمین کنند، لازم نیست از ترکیبات داروخانهای ویتامین و مکمل استفاده کنند.
نکته مهم اینکه در صورت مصرف مکمل و ویتامین، سلولهای التهابی، میکروبها و احتمالا سلولهای سرطانی مخفی بدن هم از این ترکیبات مکمل استفاده خواهند کرد و این موضوع می تواند خطرناک هم باشد.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
سعید فرجی
450 روز پیشمن۴۷سالم فشارخون بالا دارم به دکتر متخصص قلب مراجعه کردم فشارم ۱۸رو۱۰بود بعداز اکوکاردیوگرافی دکتر قرص کنکور۵والزومیکسhtcبرام تجویز کردند الان فشارم۱۳رو۱۰هست.میشه آیا دوزدارو بالاترببرم یانه؟
ارسال پاسخقلب من
450 روز پیشسلام
ارسال پاسخبرای هر داروی فشارخون باید دو هفته تا یک ماه صبر کرد. در حال حاضر شرایط شما رو به بهبود است و در صورت بالا بودن فشار بعد از یک ماه لازم است دوز دارو تغییر کند.
سلامتی
388 روز پیشبسیار عالی بود. واقعا بعضی وقتا یه چیزایی واسه سلامتی اهمیت داره و یه نکاتی رو آدم میخونه که حیرت میکنه. ممنونم ازتون
ارسال پاسخستاره
266 روز پیشسلام آقای دکتر من ۳۲ ساله ام تقریبا دوماه به علت ضربان بالا قرص کنکور ۵ مصرف میکنم یکی صبح یکی شب، الان فشار و تعداد ضربانم خوبه چجوری باید قطع کنم ؟
ارسال پاسخقلب من
262 روز پیشسلام
ارسال پاسخدوز مصرفی بالا است و لازم است هر ماه دوز دارو را به میزان یک دوم قرص کم کنید. البته در صورت عود علایم باید به دوز قبلی برگردید.
لیلا امید آبادی
217 روز پیشسلام آقای دکتر من تپش قلب دارم دکتر رفتم نوار اکو وتست ورزش هم انجام دادم میگن مشکلی نداری اما تپش قلب دارم چه کنم میشه ودارک را بفرستم ببینید
ارسال پاسخقلب من
216 روز پیشسلام
ارسال پاسخاگر بررسی قلبی خوب بوده و آزمایش خون کم خونی یا بیماری داخلی و تیروییدی ندارید، می توانید از داروهای تپش قلب مانند پروپرانولول استفاده نمایید. در صورت داشتن اضطراب ، درمان آن هم کمک کننده است.
ف. ط.
82 روز پیشسلام و عرض ادب. اقای دکتر من خانمی ۵۳ ساله هستم و امبولی بین ریه و قلب داشتم و علت ژنتیکی و یا نامشخص بود و چندین دکتر متخصص قلب و داخلی برای من ریوروکسابان ۲۰ تجویز کردند و لوزارتان اچ و تریامترن اچ برای بالا بودن فشار. البته من هنوز یاعسه نشده ام و بخاطر دوران پریودی دچار هموگلوبین ۸ هستم و گاهی ۹. درد در ناحیه ریه ها و قلب دارم. یک درد داعمی که بسیار اذیت کننده هست و احساس خستگی شدید. دو بار هست که از امپولهای فرینجکت استفاده میکنم ولی باز بعد از چند ماه به همین حالت برمیگردم. نظر جنابعالی چیست؟ سپاسگزارم.
ارسال پاسخقلب من
80 روز پیشسلام
ارسال پاسخکم خونی شدید احتیاج به ویزیت و درمان توسط پزشک خون دارد و لازم است پیگیری نمایید.
در مورد آمبولی اگر علت مشخصی وجود نداشته است دارو را ادامه دهید. البته با این کم خونی بررسی علل ایجاد آمبولی لازم است بصورت جدی پیگیری شود.
ناشناس
56 روز پیشسلام آقای دکتر
ارسال پاسخمن 43سال سن دارم خانم هستم. پارسال یک حمله قلبی داشتم که باعث پارگی رگ قلبم شد وبا آنژیو پارگی ترمیم شد الان داروی آ اس آ، روپیکسون20،پرانول 20وسرامین25مصرف میکنم.
آیا میتونم کپسول هات ویتا برای چاقی صورت رو استفاده کنم مشکلی برام پیش نمیاد؟
قلب من
56 روز پیشسلام
ارسال پاسخخیر اشکالی ندارد. هات ویتا ترکیبی از ویتامین است و مشکلی برای قلب ندارد.
محبوبه اختیاری
54 روز پیشسلام ،وقت بخیر
ارسال پاسخخانمی ۴۱ ساله هستم ،کم خونی دارم و بخاطر افتادگی دریچه پرانوال۲۰ مصرف میکنم ،گاها قلبم درد میگیره و موقع راه رفتن دچار سوزش شدید قفسه سینه میشم ،ممکنه مشکلم به خاطر کم خونیم باشه ؟؟؟
قلب من
53 روز پیشسلام
ارسال پاسخسوزش سینه با راه رفتن ارتباطی به افتادگی دریچه ندارد و بررسی بیشتری لازم است.