معرفی دارو
آتورواستاتین جزو خانواده ای از داروها است که اصطلاحا مهارکننده آنزیم HMG-CoA reductase نام دارند و به صورت اختصاری (خانواده استاتین) نامیده می شوند. به صورت خلاصه آتورواستاتین و دیگر داروهای این خانواده موجب کاهش چربی بد خون ( Low-Density lipoprotein or LDL) ، کاهش تری گلیسرید خون می شوند در حالی که چربی خوب خون ( High-Density Lipoprotein or HDL ) را افزایش می دهند.
استاتین ها به داروهای ضدچربی معروف هستند ولی این داروها علاوه از اثر بسیار قوی در تغییر الگوی چربی خون افراد، دارای خواص متعدد دیگری هم هستند مانند کاهش قدرت پلاکت های خون، کاهش میزان فیبرینوژن خون، افزایش انعطاف جدار رگ های بدن و چندین اثر شناخته شده دیگر که همگی آن ها در جهت کاهش رسوب چربی خون در جدار عروق و افزایش مقاومت بدن به لخته شدن خون می شود. همین امر باعث شده است که خیلی از پزشکان این داروها را جدای از خواص ضدّچربی آن ها و برای پیش گیری از تشکیل پلاک های چربی و تشکیل لخته خون برای بیماران تجویز نمایند.
موارد مصرف دارو
استاتین ها برای درمان کلسترول بالای خون، کاهش خطر سکته مغزی، کاهش حملات قلبی، کاهش عوارض انسداد عروق قلبی، کاهش عوارض قلبی در بیماران با دیابت قندی و کاهش خطر بیماری های قلبی در افراد سالم ولی در معرض بیماری های قلبی، استفاده می شوند.
آتورواستاتین در بالغین و کودکان بالای 10 سال قابل استفاده است.
نکات مهم در مصرف دارو
اگر شما سابقه حسّاسیت شدید به آتورواستاتین دارید، یا دچار بیماری کبدی هستید، نباید این دارو را مصرف نمایید. هم چنین مصرف آتورواستاتین در دوران حاملگی و شیردهی هم قدغن است. پس اگر پزشک شما قصد تجویز آتورواستاتین برای شما دارد، موارد زیر را به وی اطلاع دهید:
سابقه بیماری کبدی،
سابقه بیماری کلیوی،
درد و ضعف شدید عضلانی،
بیماری تیرویید ،
اگر حامله هستید یا قصد بارداری دارید،
اگر در حال شیر دادن به نوزاد خود هستید و
اگر در حال حاضر از مشروبات الکلی استفاده می کنید.
تداخل دارویی
آتورواستاتین جزو داروهایی است که تداخل اثر زیادی با سایر داروها دارد و مصرف هم زمان آن با برخی از داروها می تواند موجب تشدید عوارض دارویی گردد. اگر شما از موارد زیر استفاده می کنید، حتما به پزشک معالج خود اطلاع دهید.
- قرص دیلتیازم Diltiazem
- جم فیبروزیل، فنوفیبرات یا فنوفیبریک اسید.
- آنتی بیوتیک هایی مانند اریترومایسین یا کلاریترومایسین.
- داروهای ضد قارچ مانند: فلوکونازول، ایتراکونازول، کتوکونازول یا وریکونازول.
- داروهای ضد ویروس HIV مانند ریتوناویر، موپی ناویر و سکوناویر.
- دارو های حاوی نیاسین و اسید نیکوتینیک و
- داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی مانند کورتون ها، داروهای ضد سرطان و داروهای مورد استفاده بعد از پیوند عضو مانند سیکلوسپورین، سیرولیموس و تاکرولیموس.
مصرف دارو در حامگی و شیردهی
آتورواستاتین جزو داروهای گروه X در دوران بارداری است. یعنی می تواند موجب آسیب به جنین و نقایص بدنی نوزاد گردد. لذا اگر حامله هستید هرگز از این دارو استفاده نکنید. اگر شما در سنین باروری هستید و آتورواستاتین برای شما تجویز شده است، لازم است از روش های مطمئن جلوگیری استفاده نمایید و اگر در حین مصرف دارو متوجه بارداری خود شدید، بلافاصله آتورواستاتین را قطع کرده و با پزشک خود مشورت نمایید.
آتورواستاتین وارد شیر مادر شده و می تواند بر نوزاد شیرخوار اثرگذار باشد، لذا اگر مجبور به مصرف داروی آتورواستاتین هستید، نباید به کودک خود شیر دهید.
دوز و نحوه مصرف
آتورواستاتین فقط به شکل قرص خوراکی موجود است. دوزهای موجود در بازار ایران شامل قرص های 10، 20 و 40 میلی گرمی است. شرکت های دارویی متعددی در ایران اقدام به تولید و توزیع این قرص کرده اند که هر کدام شکل، بسته بندی و اسم تجاری مخصوص به خود را دارند. از این رو امکان دارد در تجویزهای متعدد، داروخانه اشکال مختلف دارو را به شما بدهد و برخی از بیماران با توجه به متفاوت بودن ظاهر و بسته بندی دارو، اقدام به مصرف هم زمان چند قرص آتورواستاتین در یک روز نمایند که این امر می تواند منجر به مسمومیت و افزایش عوارض دارو گردد. لذا توصیه می شود اگر خودتان یا یکی از آشنایان و بستگان شما از این دارو استفاده می کند، حتما به تفاوت ظاهر و بسته بندی آتورواستاتین توجه نمایید تا مشکلی با ازدیاد مصرف دارو نداشته باشید.
آتورواستاتین یک بار در روز استفاده می شود. این قرص را می توان با معده پر و خالی استفاده کرد. ترجیح زمانی خاصی برای مصرف دارو وجود ندارد ولی سعی کنید همواره در یک ساعت مشخص دارو را مصرف نمایید.
حتما آتورواستاتین را با دوز تجویز شده مصرف نمایید. هرگز میزان داروی تجویز شده را کاهش یا افزایش ندهید. بهتر است قرص آتورواستاتین را نشکنید و اگر لازم شد از قرص های کامل با دوز تجویز شده استفاده نمایید.
در موارد خاصی و البته با نظر پزشک معالج، لازم است آتورواستاتین به صورت موقت قطع شده و بعد از برطرف شدن شرایط مجددا شروع گردد. برخی از این شرایط عبارتند از:
- تشنج کنترل نشده،
- اختلال الکترولیت های بدن مانند پتاسیم و کلسیم خون،
- اختلال عملکرد کلیه و کبد،
- فشار خون بسیار پایین،
- بیماری های عفونی و بیماری های شدید و
- در زمان جراحی و اورژانس های پزشکی.
لازم است در فواصل مشخص پزشک معالج شما اقدام به آزمایش خون جهت بررسی اثربخشی و تشخیص عوارض ناشی از مصرف آتورواستاتین نماید. به ویژه انجام آزمایشات دوره ای کبدی در زمان مصرف این دارو ضروری است.
توجه داشته باشید که آتورواستاتین جزیی از برنامه درمان بیماری های قلبی و عروقی شما است و توجه به مصرف سایر داروها و رعایت برنامه غذایی مشخص شده و برنامه ورزشی منظم ضروری است. نکته بسیار مهم در مورد آتورواستاتین و بقیه داروهای این خانواده این است که این داروها معمولا برای دوره طولانی و شاید برای همه عمر یک فرد باید استفاده شوند. لذا آشنایی با آن و توجه به نکات مصرف آن ضروری است.
اگر مصرف داروی خود را فراموش کرده اید، می توانید آن را بلافاصله پس از یادآوری مصرف نمایید، مگر این که کمتر از 12 ساعت تا زمان مصرف دوز بعدی باقی مانده باشد که در این صورت توصیه می شود از آن صرف نظر کرده و منتظر دوز بعدی دارو باشید. مصرف زیاد و دو برابر دارو در وعده بعدی توصیه نمی شود و می تواند موجب تشدید عوارض گردد.
نگهداری دارو
نگه داری آتورواستاتین در دمای اطاق و دور از گرما، رطوبت و نور مستقیم آفتاب کافی است. در موقع مصرف به تاریخ اعتبار دارو توجه کرده و در صورت سپری شدن تاریخ مصرف یا مخدوش بودن آن، از مصرف دارو خودداری نمایید.
چند نکته مهم
- از مصرف غذاهای چرب و پر از کلسترول پرهیز نمایید. در صورت عدم رعایت رژیم غذایی مناسب، آتورواستاتین شاید نتواند به طور مناسب چربی خون را کاهش دهد.
- از مصرف الکل پرهیز کنید. الکل میزان تری گلیسرید خون را بالا برده و در ترکیب با آتورواستاتین می تواند خطر آسیب کبدی را افزایش دهد.
- گریپ فروت و آب گریپ فروت با آتورواستاتین تداخل داشته و این تداخل می تواند به عوارض جدی منجر شود.
عوارض دارو
اگر در زمان مصرف داروی آتورواستاتین واکنش های آلرژیک زیر را پیدا کردید، بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید:
- کهیر
- سختی در نفس کشیدن
- تورم صورت، لب ها، زبان، و حنجره.
اگر دچار یکی از عوارض زیر شدید، بلافاصله مصرف دارو را قطع کرده و با پزشک خود مشورت کنید:
- درد یا ضعف عضلانی شدید و بدون دلیل
- تب، خستگی غیر طبیعی همراه با تیره شدن ادرار
- تورم، افزایش وزن و کاهش میزان ادرار یا قطع آن یا
- تهوع، درد سردل، خارش، کاهش اشتها، ادرار تیره، مدفوع روشن، یرقان ( زرد شدن پوست و چشم ).
عوارض کمتر مهم عبارتند از:
دیدگاههای بازدیدکنندگان
هوشنگ چهره
473 روز پیشمن به نوبه خودازشماپزشکان وفاداربه کشورومردم خیلی سپاسگزارم.براستی
ارسال پاسخشماپزشکان درحق مالطف میکنید.
ازپروردگارخواهانم همیشه سلامت
وعاقبتتان به خیرباشد.خداشماروبرای ماسلامت نگهدارد..سپاس چهره
قلب من
473 روز پیشسلام
ارسال پاسخسپاس از قدردانی شما
فرحمند
452 روز پیشسلام خسته نباشید آیا مریض میتواند به جای آتوراستاتین ۲۰ دوتا ۱۰ رابخورد ممنون از شما
ارسال پاسخقلب من
451 روز پیشسلام
ارسال پاسخبله مشکلی ندارد.
ناشناس
425 روز پیشسلام من می خوام به کودک سه ساله بدم ایا می توان در اب حل کنم
ارسال پاسخقلب من
425 روز پیشبا سلام
ارسال پاسخبله می توانید.
ناشناس
424 روز پیشسلام خسته نباشید کودک سه ساله که نه اضافه وزن داره نه رژیم بعد تحرک هم داره سابقه خانوادگی نداره چطور می تونه کلرسترولش ۲۵۴ باشه لطفا راهنمایی کنید چکارکنم
ارسال پاسخقلب من
424 روز پیشسلام
ارسال پاسخکلسترول بالا در این سن دلیل ژنتیکی دارد و هیپرکلسترولمی فامیلی است. البته باید جزییات و پارامترهای چربی هم مشخص باشد.
ناشناس
423 روز پیشسلام به نظرتون چه ازمایشی بدیم تاهمه چیز مشخص بشه من خیلی خیلی نگران بچهامم دارم سکته می کنم چطور کودک سه ساله من کلسترولش بالاست
ارسال پاسخقلب من
422 روز پیشآزمایش پروفایل کامل چربی خون. البته جای نگرانی بیش از حد نیست و قابل درمان است.
ارسال پاسخناشناس
415 روز پیشسپاسگزار از اطلاعات کاملی که ارائه فرمودید برای من که دو مورد ایتنت در عروق قلب دارم و روزانه داردهای متعدد استفاده می کنم این موضوع بسیار لازم و کامل بود
ارسال پاسخمریم
397 روز پیشسلام من چند ساله قرص متفورمین با قرص اتوراستاتین 10 مصرف میکنم اما شبها داغی وسوزش پاهام اذیتم میکنه باید چکار کنم اسم هم دارم
ارسال پاسخقلب من
396 روز پیشسلام
ارسال پاسخلازم است قند خون بررسی شود و از نظر عروق پا بررسی شوید.
ناشناس
376 روز پیشقاین قرص با قرص هیدروکسی کلروکین سولفات تداخل دارد؟چقدر بینشون فاصله باشه کافیه؟
ارسال پاسخقلب من
373 روز پیشسلام
ارسال پاسخ۴ ساعت کافی است.
حمید.ر
341 روز پیشبا سلام خدمت شما
ارسال پاسخمن حدودا دوماه هست دریچه آئورت بیولوژیک جدید گذاشتم،قرص بیزوپرولول روزی دوبار میخورم ، وزنم ۹۳ و قدم ۱۹۰ هست چاق نیستم ولی یکدفعه تری گلیسیرید من شده ۳۵۰ و کلسترول من هم شدیدا بالا رفته،دکتر گفته به خاطره عوارض قرص نیست و استفاده از اتوراستاتین موجب کوتاه شدن عمر دریچه است، راهنمایی نیکنید چه کار کنم چربیه خونم پایین ییاد با این وضع؟ ممنون
قلب من
340 روز پیشسلام
ارسال پاسخافزایش یکباره این اعداد عجیب است. البته استاتین ها اثر بدی بر دریچه های مصنوعی ندارند و مصرف آنها مشکلی ندارد. اگر هم منع مصرف استاتین باشد دارو و آمبول جایگزین برای کنترل چربی خون قابل استفاده و موجود هستند.
ح پو
335 روز پیشبا سلام و احترام ،من دو روز پیش آزمایش چربی خون دادم ولی متاسفانه چربی خون من شده 320دکتر به من سه بسته قرص آتورواستاتین 20داده و گفته شبی یکی بخورم ،به نظر شما چند روز باید این قرص مصرف کنم تا غلظت خون بیاد پایین
ارسال پاسخقلب من
334 روز پیشسلام
ارسال پاسخاگر کلسترول این عدد بوده است لازم است تا پایان عمر دارو مصرف نمایید. اگر تری گلیسیرید است، لازم نیست.
فاطمه محمدی
302 روز پیشسلام من تریگلیسریدم۴۵۰ و دکترفنوفیترات ۱۰۰ واسم نوشته البته قبلش آترو واستاتینه ۴۰ میخوردم لازمه دوتا رو بخورم یا یکیشون کافیه؟ و اینکه میتونم همراهشون آ اس آ مصرف کنم؟؟
ارسال پاسخقلب من
301 روز پیشسلام
ارسال پاسخمصرف این دو دارو با هم قدغن است. در مورد آسپیرین باید شرایط پزشکی بررسی بشود که آیا لازم است یا خیر.
شیخی
215 روز پیشسلام
ارسال پاسخقرص سلکوکسیب۱۰۰ با قرص های متورال ۵۰ و لووتروکسین ۱۰۰ و آتورواستاتین ۲۰ تداخل دارویی دارد؟
قلب من
215 روز پیشسلام
ارسال پاسخخیر ندارد.
سیده فاطمه صداقت جو
175 روز پیشسلان وقت بخیر من آزمایش دادم تریگلیسیرید ۳۶۴ و کلسترول ۲۰۲ بود پیش دوتا دکتر داخلی رفتم یکی به من گفت اترو استاتین ۱۰ بخور و دیگری گفت اترو استاتین ۲۰ بخور گفت یدونه ۱۰ ظهر یدونه شب حالا من چیکار کنم و اینکه آیا اترو استاتین روی تریگلسیرید جواب میدهد میشه راهنماییم کنید من ۳۹ سال دارم
ارسال پاسخقلب من
175 روز پیشسلام
ارسال پاسخدارو لازم نیست. برای تری گلیسیرید بالا و کمتر از ۵۰۰ باید بررسی علل ایجاد کننده صورت گیرد و درمان با رعایت رژیم غذایی سالم است.
علی
167 روز پیشسلام آیا آتورواستاتین با سرترالین ۱۰۰ تداخل دارد،،آسپرین با سرترالین چطور؟
ارسال پاسخقلب من
165 روز پیشسلام
ارسال پاسخخیر. این موارد با هم تداخل ندارند.
حمید برمکی
111 روز پیشسلام من ۴۶ سال دارم یک ماه پیش سیتی آنژیو کردم تشخیص دکتر برام کلسیم اسکور ۴۸۶ بود و داروی آتورواستاتین برای چهار ماه تجویز کردند من پیش دیابت با کلسترول ۲۲۰ و ال دی ال ۱۵۷ و اچ دی ال ۴۵ هستم سوال من اینه که اگر ویتامین کی ۲ استفاده کنم همزمان آیا تداخل دارویی داره با داروی من و اینکه این ویتامین کلسیم اسکور را میتواند به زیر صد برگرداند یا نه
ارسال پاسخقلب من
111 روز پیشسلام
ارسال پاسخکلسیم جدار عروق با داروی استاتین یا K2 برطرف نمی شود. انجام آنژیوگرافی برای شما ضروری است و لازم است آسپیرین با دوز بالای آتوروستاتین را برای طولانی مدت استفاده نمایید.
سارا راد
95 روز پیشسلام
ارسال پاسخمن 33 سالمه و تو آزمایش اخیری که دادم قند خونم مشکلی نداشت اما چربی بد خونم بالا بود و دکتر آتورواستاتین 20 رو به مدت دو ماه برام تجویز کردن که هر شب بعد از شام یک عدد مصرف میکنم فقط مشکلی که دارم اینه که بعد از مصرف دچار تپش قلب میشم آیا این طبیعیه؟
قلب من
94 روز پیشسلام
ارسال پاسخعارضه کمتر شایع و بی خطری است. می توانید ساعت مصرف دارو را تغییر دهید یا با غذا میل نمایید.
کیومرث
78 روز پیشسلام کلسترول 196 و تریگلیسرید 160 بودپزشک داخلی 90عدد آتورواستاتین 20 تجویزکرد.بعد از اتمام قرصها مجددآزمایش رفتم کلسترول 141 و تریگلیسرید 151 بود. آیا نیازبه ادامه اتورواستاتین هست؟
ارسال پاسخقلب من
77 روز پیشسلام
ارسال پاسخاگر دیابت یا بیماری قلبی ندارید، خیر لازم نیست.
رامین حسین نژاد
58 روز پیشسلام
ارسال پاسخمن آزمایش دادم قندناشتا ۱۱۰ کلسترول ۲۷۰ تریگلیسرید۱۲۵ و LDL 187
دارم قرص اتوروراستاتین ۲۰ میخورم تا کی باید بخورم
مشگل فشار خون هم دارم که قرص فشار میخورم
قلب من
58 روز پیشسلام
ارسال پاسخظاهرا برای مدت طولانی لازم است از دارو استفاده نمایید. البته د،ز فعلی هم کم است و افزایش دوز یا تغییر دارو لازم است.
کریمی
54 روز پیشسلام کلسترول ۲۸۸ و تریگلیسیرید ۲۵۲ و ال دیال ۱۹۴ هست
ارسال پاسخدکتر برام آتورواستاتین ۴۰شبی ۱عدد و فنوفیبرا ت ۲۰۰ روزی ۲عدد داده،همچنین بیزوپرولول ۲/۵ یک عدد در روز ،آیا تداخل دارویی ندارن
مصرف مشروب در ماه ۲بار باشه با این داروها موردی نداره؟
قلب من
53 روز پیشسلام
ارسال پاسختداخل که دارد و باید با احتیاط مصرف شوند.