قهوه یکی از پر مصرف ترین نوشیدنی های مورد استفاده است که در اغلب کشورها مورد استفاده قرار می گیرد. در کشور خودمان ، ایران هم تا نزدیک به صد سال پیش ، مصرف قهوه به عنوان نوشیدنی رایج بین مردم رواج داشته است. اگرچه در سالهای گذشته مصرف چای به عنوان نوشیدنی غالب ایرانیان ، جایگزین قهوه شده است ولی در سالهای اخیر تمایل ایرانیان هم به مصرف قهوه افزایش یافته است و انواع آن به صورت قهوه های دانه ای و قهوه فوری به صورت روزافزون مورد استفاده افراد به ویژه جوانان است.
یکی از سوالات شایع افراد سالم و بیماران قلبی در مورد ارتباط مصرف قهوه با بیماری های قلبی و به ویژه فشارخون است. اینکه آیا مصرف قهوه اثرات مثبت یا منفی بر روی سلامت قلب و فشارخون دارد؟ یا مصرف قهوه دارای چه اثراتی بر روی بدن و سلامت سیستم قلبی و عروقی است؟
قهوه چیست و چه اثری در بدن دارد؟
قهوه جزو نوشیدنی های حاوی "کافئین" است. هر فنجان متوسط قهوه تقریبا حاوی 200 تا 300 میلی گرم کافئین است. کافئین به گروهی از ترکیبات غذایی تعلق دارد که به "محرک ها" معروف هستند. محرک ها ، باعث افزایش میزان فعالیت مغز و سیستم عصبی مرکزی می شوند که در اثر آن میزان هوشیاری فرد افزایش پیدا کرده و در اثر تحریک سیستم اعصاب معروف به "سمپاتیک" میزان ضربان قلب بالا می رود و فشارخون به صورت مختصر افزایش پیدا می کند تا شخص آماده برای واکنش های سریع و فعالیت های ذهنی و بدنی باشد. به همین دلیل است که اغلب افراد بعد از مصرف قهوه ، احساس سرحال بودن ، تمرکز و انرژی بیشتری برای انجام کارهای ذهنی و بدنی پیدا می کنند.
این اثرات در محرک های قوی مانند کوکایین و آمفتامین به صورت حداکثری و با شدت بسیار زیادی بروز می کند و می تواند موجب ضربان قلب بسیار شدید ، افزایش ناگهانی فشارخون ، اسپاسم عروق بدن و ایجاد توهم و اضطراب شدید گردد که مسلماً هم برای بدن و هم برای سیستم قلب و عروق مضرات جدی به دنبال دارد.
مصرف قهوه باعث چه تغییراتی بر قلب افراد سالم می شود؟
اگرچه پاسخ بدن افراد مختلف به مصرف قهوه می تواند متفاوت از دیگران باشد ولی به صورت کلی مهمترین اثر حاد مصرف قهوه و ترکیبات کافئین دار بر روی قلب عبارت است از افزایش ضریان قلب. اغلب افراد بعد از مصرف قهوه تا دو ساعت دچار افزایش ده تا بیست عددی در تعداد ضربان قلب خواهند شد که می تواند به صورت طپش قلب یا احساس کوبیدن قلب در قفسه سینه احساس شود. البته این اثر در افرادی که به صورت روزانه و دایمی از قهوه استفاده می کنند کمتر دیده می شود و این افراد به دلیل ایجاد تحمل در سیستم عصبی و قلب و عروق معمولا تغییری در ضربان قلب احساس نمی کنند. در عوض این اثر در بعضی از افراد بسیار شدید و علامتدار است و برخی از افراد با مصرف قهوه احتمال دارد دچار ضربان قلب های شدید و آریتمی قلبی گردند. البته این نوع از پاسخ شدید بسیار ناشایع بوده و در افراد سالم کمتر دیده می شود.
آیا قهوه فشارخون را افزایش می دهد؟
مصرف قهوه در افرادی که به صورت دایمی از آن استفاده نمی کنند می تواند موجب افزایش فشارخون گردد. این افزایش خون معمولا گذرا بوده و فقط به اندازه چند میلی متر جیوه است. این افزایش فشارخون در افرادی که به صورت دایمی و روزانه قهوه مصرف می کنند ، دیده نمی شود. حتی گزارش هایی وجود دارد که مصرف مزمن و روزانه قهوه به میزان 3 تا 4 فنجان در روز می تواند فشارخون را به میزان خفیف کاهش دهد.
در افرادی که بیماری فشارخون دارند هم مانند افراد سالم مصرف یکباره قهوه به صورت حاد می تواند فشارخون را افزایش دهد. به ویژه در افرادی که فشارخون درمان نشده دارند و فشارخون آنها سخت کنترل می شود ، مصرف قهوه می تواند باعث به هم خوردن فشارخون آنها و افزایش ناگهانی آن شود. با این حال اثرات قهوه در افرادی که فشارخون آنها کنترل شده است ، ناچیز است و این افراد می توانند از قهوه استفاده کنند به ویژه در افرادی که به صورت مزمن و روزانه از قهوه استفاده می کنند. برخی از مطالعات نشان دهنده کنترل بهتر و پایدارتر فشارخون بالا در افرادی که روزانه 3 تا 4 فنجان قهوه مصرف می کنند ، هستند.
آیا نوع قهوه در اثرات آن بر فشارخون تاثیر دارد؟
واقعیت این است که در ترکیب اصلی قهوه خوراکی غیر از کافئین که ماده موثر اصلی آن است تعدادی از عوامل آنتی اکسیدان و مکمل هم وجود دارند که تصور می شود اثرات مثبت نشان داده شده در طولانی مدت علاوه از کافئین از این عوامل هم نشات گرفته باشد لذا توصیه می شود اگر تصمیم به مصرف قهوه دارید از دانه های پودر شده قهوه استفاده نمایید. ترکیبات قهوه که به صورت قهوه فوری و آماده مصرف در بازار ارایه می شوند شاید حاوی تمام ترکیبات مفید قهوه نباشند.
علاوه بر این سعی کنید از قهوه های آماده حاوی پودر کرم و شکر استفاده نکنید. استفاده از کرم همراه با قهوه یا پودر آن که حاوی مقادیر زیادی اسیدهای چرب اشباع است می تواند سلامتی قلب شما را به خطر اندازد. مصرف شکر همراه با قهوه هم از دیگر مواردی است که می تواند با افزایش کالری دریافتی شما باعث افزایش تری گلیسرید و قند خون شما شود.
نتیجه گیری
مصرف قهوه نه تنها برای فشارخون مضر نیست بلکه افراد با فشارخون بالا هم می توانند از آن استفاده نمایند به شرطی که فشارخون آنها از قبل با استفاده از دارو و روش های غیردارویی کنترل شده باشد.
افرادی که فشارخون کنترل نشده دارند یا فشارخون آنها مکررا به صورت حمله ای افزایش پیدا می کند ، بهتر است تا زمان کنترل فشارخون از مصرف قهوه پرهیز نمایند.
مصرف مزمن و روزانه قهوه اثرات به مراتب مفیدتر و بهتری نسبت به مصرف موردی و گهگاهی آن دارد.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
سلام نام متخصص بسیار کوچک و با رنگی که خواندن را سخت می کنه طراحی شده بهتر است نام متخصص و آدرس و شماره تلفن یکجا و درشت و قابل خواندن برای افراد بالای ۴۰ سال باشه
ارسال پاسخمتشکرم
سلام
ارسال پاسخممنون از توجه و راهنمایی شما
سلام ببخشید من فشاره خون بالا هسته فشاره رو ۱۳ هسته قهوه خوبه چربی دارم قنددارم
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخقهوه برای شما ضرری ندارد.
۱۳ نرماله بالا نیست
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخ۱۳ احتیاج به درمان ندارد و بالا نیست.
سلام وقتیتون بخیر
ارسال پاسخبرای فشاری خون بالا کافه مضر استه آیا
سلام
ارسال پاسخخیر. در طولانی مدت مفید هم هست.
سلام فشارخون بالا دارم قهوه خیلی دوست داردارم
ارسال پاسخقرص مصرف نمیکم ولی حالم بعد میشه قرص میخورم
با سلام
ارسال پاسخاگر فشارخون بالا دارید باید از دارو و روشهای غیر دارویی درمان فشارخون استفاده نمایید. قهوه بلامانع است.
سلام من پرفشاری خون دارم وبطور معمول فشارم 15است ویکشب در میون ی لیوان قهوه میخوردم به یکبار متوجه شدم که فشارم شد 19/5*21/5ودکتر برام سریع امپول تزریق کردوالانم روزی دوبار قرص فشار میخورم. حالا شما بفرمایید که خوردن قهوه ترک کنم
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخبطور کلی خیر. مصرف قهوه در طولانی مدت و بصورت روزانه اثری بر فشارخون ندارد و حتی آن را بهتر میکند . شما اول فشارخون بالا را با دارو یا با کم کردن وزن کنترل کنید. البته بعضی افراد هم هستند که قهوه می تواند موجب تپش قلب یا افزایش فشارخون در آنها شود که بهتر است پرهیز کنند
معتاد به قهوه هستم همه مدل را میخورم باشیر باشکر روزی پنج فنجان
ارسال پاسخسلام،من مشکل پایین بودن فشارخون دارم،وروزی یه عدد قرص فشارمیخورم،ولی وقتی قهوه میخورم چندساعت بعد حالم وخیلی بد میکنه،دچارنفس تنگی اضطراب تپش قلب میشم،میشه بفرمایید دلیلش چیه؟واینکه خوردن قهوه برای من مضره؟
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخاگر فشار پایین است چرا قرص فشار خون مصرف می کنید؟ در مورد تپش قلب حتما پیگیری و بررسی نمایید.
باسالم واحترام فشارخون بالا دارم ۱۳یا۱۴هستش خیلی خیلی کم قهوه مصرف میکنم ولی تا۱روزکامل حالت استرس پیدامیکنم وبدجورعصبانی میشم به نظرشمابایدچه کارکنم ممنونم
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخاز دوزهای کم و رقیق شده استفاده نمایید و به تدریج افزایش دهید. اگر هم علایم عصبی دارید فعلا استفاده نکنید.
سلام من خانم ۳۵ ساله هستم الان ۶ماه که زایمان کردم بچه ام که ۲ ماه شد برای واکسن بردمش بهداشت فشارم گرفت اونجا ۱۶ بود بعد به من گفتن بشینم بعد از ۳ دقیقه گرفت شد ۱۴ به من گفت برو تخصص قلب من هم رفتم دکتر قلب اونجا آکوی قلب گرفتم گفت که دیواره قلبت خیلی کم ضخیم اما دارو بهم نداد گفت شماتو سن ۵۰ یا ۶۰ سالگی فشارمیگری الان من خیلی استرس دارم همش فکر می کنم فشار م بالای شما بگین من چکار کنم
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخحتما هولتر ۲۴ ساعته فشارخون انجام دهید.
سلام وقت بخیر آقای دکتر
ارسال پاسخآقا ۳۲ ساله قد ۱۸۰ و وزن ۱۲۵ کیلو
سنگ کلیه چپ ۴ میلیمتر و سمت راست سنگریزه دارم . رژیم کتوژنیک برای کاهش وزن شروع کردم وبعد از ۱۰ روز درد کلیه بسیار شدید گرفتم و مجبور به ترک رژیم شدم .البته دکتر متخصص گفتن که ربطی نداره ولی با قطع رژیم درد تمام شد .
الان هر روزی که دوباره رژیم رو شروع میکنم همون روز درد کلیه شروع میشه که تا الان دیگه رژیم شروع نکردم .قهوه هر روز میخورم ولی بعضی روزها با خوردن قهوه کلیه درد میگیرم .سونوگرافی کلیه هم چیز خاصی غیر از سنگ نشون نداد .
آیا ممکنه خوردن قهوه یا رژیم باعث بالا رفتن فشار خون و درد کلیه شده باشه ؟ چون بلافاصله بعد از یک ساعت که از رژیم خارج میشم مخصوصا اگر نان بخورم درد کلیه قطع میشه !
با سلام
ارسال پاسخمصرف قهوه باعث درد کلیه نمی شود. اصولا درد کلیه بیشتر مربوط به سنگ کلیه است. احتمالا تغییرات مصرف مایعات بیشتر باعث درد کلیه شما هستند تا رژیم غذایی.
گاها دردهای گوارشی و سنگ صفرا هم مانند درد کلیه بروز می کنند.
سلام ۳۰ ساله هستم افتادگی دریچه قلب دارم و ضربان قلبم همیشه بین ۱۰۵ تا ۱۱۵ هست
ارسال پاسخو فشارم همیشه ۱۰ و 11 هست
قهوه فوری همیشه میخورم اما امروز قهوه عربی (دله) خوردم و ۱۵ دقیقه بعد دچار سوزش قفسه سینه بیحسی دست ها سرگیجه تنگی نفس و گز گز پشت سر شدم قرص فشار خوردم کمی بهتر شدم اما بعد از یک ساعت دوباره فشارم بالا رفته و به ۱۸ رسید بازم قرص خوردم ولی همچنان حالم بده سرگیجه سوزش قفسه سینه و نبض در کف دست ها و سرم حس میکنم
با سلام
ارسال پاسخافزایش فشارخون به دنبال قهوه می تواند گذرا باشد. لازم است قرص پرانول دو عدد صبح و شب مصرف کنید. در روزهای بعدی فشارخون خود را گرفته و چارت کنید و بعد از یک هفته اگر بالا بود با پزشک مشورت نمایید.
سلام . خانم ۵۵ ساله هستم قرص فشار روزانه مصرف میکنم اما گاها فشارم ۱۵ روی ۸ میباشد . قهوه رو ترک کردم و میترسم حتی روزی بک فنجان قهوه بنوشم . بنظر شما چه راهکارهایی برای پایین آوردن فشار خون وجود دارد ؟ با سپاس از شما
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخپیاده روی روزانه برای نیم ساعت، کم کردن وزن به میزان ۵ درصد و کم کردن نمک مصرفی. در صورت ادامه لازم است دارو را تغییر یا افزایش دهید.
سپاسگذارم از راهنمائیتون. با این حال میتوانم روزی یک لیوان قهوه بنوشم ؟
ارسال پاسخبله حتما - تا ۴ فنجان بلامانع است
ارسال پاسخمن مریم احمدی هستم تنگی نفس دارم به علت کم خونی شدید ایا قهوه بخورم یا نخورم۵۷سالمه
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخاگر تپش قلب ایجاد نمی کند، مشکلی ندارد.
سلام اقای دکتر من دیابت نوع یک دارم بعد فشارم هم رو ۱۴هستش خوردن قهوه برام مضرر هستش یا نه
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخقهوه مشکلی ندارد البته به شرطی که تپش قلب ایجاد نکند. در مورد فشارخون، عدد ۱۴۰ برای دیابت بالا است و بهتر است فشارخون کمتر از ۱۳۰ روی ۸۰ باشد.
سلام. من خانمی. 45ساله. هستم. جند. روزی هست. فشارم. بالا میره 14روی. 7یا15روی 7 وقرص. فشار خوردم پرانول. بعد فشارم. میاد 13روی. 8 بعد از. جند. ساعت. دوباره. میره. بالا قهوه بخورم. خوبه.
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخبهتر است ابتدا بررسی و درمان فشارخون شروع شود. مصرف قهوه در این مرحله که تشخیص بیماری و فشارخون نامتعادل است، توصیه نمی شود.
من پریودم و برای اولین بار سه فنجان اسپرسو خوردم حال روحیم به شدت بد بود و امتحانم دارم فشار خون کنترل نشده هم دارم و الان 8 ساعت میگذره داغوووووون شدم درد شدید
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسختمام عوامل لازم برای اضطراب و علایم شدید را دارید. عادت ماهیانه همراه با امتحان و مصرف قهوه و فشار خون بالا. اگر علایم شدید است حتما معاینه و کنترل فشارخون را پیگیری نمایید. اگر هم سابقه بیماری قلبی ندارید می توانید موقتا از پروپرانولول استفاده نمایید.
ببخشیدمنامروزصبحیکلیوان قهوهبهمادرمدادم فشارخونوقندوچربیداره..بعد یکساعتحالشبد شد استفراغوفشارشمدارهمیرهبالاحالاچیکارکنمفشارش بیاد پایین..
ارسال پاسخباید از قرص زیر زبانی یا کاپتوپریل استفاده نمایید و البته به نزدیکترین درمانگاه مراجعه نمایید.
ارسال پاسخسلام آیه میشه قرص پرانول وقرص لوزار ۲۵ را باهم مصرف کرد؟
ارسال پاسخبا سلام
ارسال پاسخبله مشکلی ندارد.
سلام
ارسال پاسخمن دو روز هست انژیو کردم سه تا از رگهام گرفتگی داشت الان در خانه هستم ایا قهوه برای من ضرری ندارد 54 سال سن من هست
سلام
ارسال پاسخخیر مشکلی ندارد. البته در صورت ایجاد تپش قلب لازم است مقدار مصرف را کم نمایید.
سلام خوب هستین
ارسال پاسخمن هولتر بستم فشار بالا دارم
سر کار میرم خیلی خسته میشم مسئولیت بچه وخانه هم دارم
قهوه کلد
نسکافه
بعضی روزها قهوه اسپرسو میخورم
چکار کنم
چه طور میتونم مصرف کنم
سلام
ارسال پاسخمصرف این ترکیبات مشکلی ندارد.
سلام اقای دکتر بعضی وقتها تپش قلب دارم مخصوصاًموقعی خبری میشنوم علت چیست..استرس هم داشته باشم همینجوریم
ارسال پاسخسلام
ارسال پاسخضربان قلب بالا و تپش قلب در شرایط استرس یا شنیدن خبر بد و حتی خوشحالی زیاد، طبیعی است. البته بهتر است از نظر کم خونی، کمبود آهن بدن و سلامت قلب هم مطمین باشید.
خوب بود ممنونم
ارسال پاسخروزی حدوداً دویستسی سی قهوه ترک می نوشم تجربه ام بمن ثابت کرده طپش قلب و فشارم زمانی که معده ام ناراحت است بیشتر می شود و در زمانی که سیستم گوارشم مشکل نداره هیچ مورد قلبی پیش نمی آید.
ارسال پاسخ