آمبولی ریه |
مرور کلی |
علل و ریسک فاکتور |
علایم بیماری |
تشخیص |
درمان |
پیشگیری |
وقتی بیماری آمبولی ریه تشخیص داده شد ، باید بلافاصله درمان آن شروع شود. اهمیت درمان هرچه سریعتر آمبولی ریه به حدی است که پزشکان اگر علایم اولیه بیمار مشکوک به آمبولی ریه باشد ، حتی قبل از تشخیص قطعی و انجام سی تی اسکن ریه ، درمان آمبولی ریه را شروع می کنند و منتظر جواب قطعی تستها می مانند.
درمان آمبولی ریه استفاده از داروهای رقیق کننده خون است که هم لخته ریه را از بین می برند و هم مانع تشکیل مجدد و تجمع لخته های جدید می شوند. نوع و شدت درمان در مرحله اول بستگی دارد به شرایط بالینی بیمار که آیا پایدار است یا نه. منظور از پایدار بودن ، فشار خون مناسب و عدم وجود زجر تنفسی شدید است.
آیا بیمار با آمبولی ریه باید بستری شود؟
جواب در کل بله است. بیماران با آمبولی ریه لازم است به مدت چند روز در بیمارستان و اگر آمبولی ریه موجب بزرگ شدن قلب ، پرفشاری ریه یا پایین آمدن فشارخون شده باشد ، در بخش ویژه بستری شوند.
در سالهای اخیر با توجه به کشف داروهای مناسب برای درمان سرپایی آمبولی ریه تعداد بسیار کمی از بیماران که آمبولی کوچک دارند و همچنین تعداد ضربان قلب و تعداد تنفس آنها بالا نرفته باشد و میزان اکسیژن رسانی خون آنها طبیعی باشد را می توان به شرط پیگیری و در دسترس بودن ، خارج از بیمارستان و به صورت سرپایی درمان کرد.
برای بیماران با وضعیت پایدار
اکثر بیماران با آمبولی ریه در این گروه قرار می گیرند یعنی حجم لخته خون داخل ریه به حدی نیست که مانع عملکرد ریه شود و فشارخون بیمار پایین بیاید.
این بیماران با داروهای ضد انعقادی درمان می شوند.
داروهای ضدانعقادی به صورت تزریقی و خوراکی در دسترس هستند و هرکدام خواص درمانی و شرایط استفاده مخصوص به خود را دارند که برحسب شرایط بیمار و یافته های تصویربرداری و آزمایش خون به ویژه عملکرد کلیه که راه اصلی دفع این داروها است ، انتخاب می شوند.
هپارین (UFH): داروی تزریقی و شناخته شده برای درمان لخته های خون است.
انوکساپارین (LMWH): یا هپارین با وزن مولکولی کم که داروی بسیار خوب . موثری علیه لخته های خون است و به صورت زیرجلدی و اطراف ناف تزریق می گردد.
Fundaparinux: دارویی با قدرت بالا در ضعیف کردن سیستم انعقاد خون است که از راه پوست تزریق می شود.
داروهای خانواده NOAC که آنتی کواگولان های خوراکی هستند مانند ریواروکسابان (Rivaroxaban) ، آپیکسابان (Apixaban) ، دابیگاتران (Dabigatran) و ادوکسابان (Edoxaban). این داروها با توجه به راحتی در مصرف و اثربخشی مناسب آنها در درمان لخته های خون امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته اند.
وارفارین (Warfarin): داروی خوراکی و قدرتمندی برای درمان انواع لخته های خون در بدن است. این دارو که از سالهای قبل برای بیماران دریچه قلبی و آمبولی ریه مورد استفاده قرار گرفته است ، بسیار موثر بوده و کارایی قابل قبولی در درمان بیماران دارد.
درمان آمبولی ریه به دو دوره درمان اولیه در 5 تا 7 روز اول و درمان ثانویه بعد از آن تا سه ماه تقسیم می شود. بیشتر پزشکان ترجیح می دهند با توجه به سرعت اثر سریع و قابلیت تنظیم خوب داروهای تزریقی در چند روز اول درمان از داروهای تزریقی مانند هپارین یا انوکساپارین استفاده نمایند و بعد از اطمینان از رقیق شدن خون و پاسخ بیمار به درمان داروهای خوراکی را تا سه ماه بعد ادامه دهند.
البته در مورد داروهای خانواده NOAC امکان شروع ریواروکسابان و آپیکسابان، از ابتدا به جای داروهای تزریقی وجود دارد و انتجاب این داروها از ابتدای درمان با نظر پزشک معالج قابل انجام است.
بعد از دوره حاد بیماری و ترخیص بیمار یکی از داروهای خوراکی (و البته در برخی شرایط تزریقی)، مانند وارفارین یا خانواده داروهای NOAC برای درمان تا سه ماه بعد انتخاب می شود. درمان آمبولی حاد ریه بعد از سه ماه کامل می شود ولی در برخی از بیماران لازم است درمان برای زمان بیشتری و شاید تا پایان عمر ادامه یابد. بیمارانی که به درمان طولانی بعد از سه ماه احتیاج دارند دو گروه هستند:
1- افرادی که علت خاصی برای تشکیل لخته خون در پا یا آمبولی ریه آنها پیدا نمی شود. این گروه از بیماران بسیار مستعد تکرار آمبولی ریه یا لخته خون در سایر نقاط بدن هستند و لازم است تحت نظر پزشک برای مدت طولانی تری ار داروهای خوراکی ضد انعقادی استفاده نمایند.
2- بیمارانی که عامل زمینه ساز برای آمبولی ریه آنها از بین نرفته و هنوز وجود دارد مانند بیماران با سرطان. این بیماران هم لازم است برای زمان بیشتری از داروهای ضد انعقاد تزریقی مانند انوکساپارین یا داروهای خوراکی استفاده نمایند.
برای بیماران بدحال
در این بیماران لخته ریه خیلی بزرگ است و می تواند مانع عملکرد طبیعی ریه شود. این بیماران معمولا فشارخون پایین دارند ، ضربان قلب آنها خیلی بالاست و در برخی موارد کاهش سطح هوشیاری و سنکوپ هم دارند و سطح پایین اکسیژن خون آنها می تواند برای عملکرد نرمال مغز و بقیه اعضای بدن اختلال ایجاد نماید.
درمان روتین برای این بیماران در کوتاه مدت نمی تواند جوابگو باشد و لازم است علاوه از درمان با داروهای ضدانعقادی برای نجات جان این بیماران ، با استفاده از روش های مختلف ، لخته خون داخل ریه این بیماران را هم خارج نمود. برای این کار از چندین روش استفاده می شود:
1- داروهای ترومبولیتیک:از این داروها در درمان بیماران با سکته قلبی به وفور استفاده می شود. داروهای ترومبولیتیک (Thrombolytic, TL) یا فیبرینولیتیک (Fibrinilytic, FL) می توانند لخته خون داخل ریه را شکسته و در خون حل نمایند و به سرعت انسداد مسیر جریان خون را از بین ببرند.
این داروها مانند "آلتپلاز" (Alteplase) ، "استرپتوکیناز" (Streptokinase) و "اروکیناز" (Urokinase) به صورت وریدی یا از طریق لوله های باریکی مستقیما به داخل لخته خون ریه ، تزریق می شوند و معمولا خیلی سریع جواب داده و باعث بهبودی حال عمومی بیمار می شوند.
2- آمبولکتومی: مهم ترین عارضه داروهای فیبرینولیتیک ، خونریزی است و در بیمارانی که خونریزی داشته یا مستعد خونریزی باشند ، نمی توان از آنها استفاده کرد. در این بیماران لازم است لخته خون را از ریه خارج کرد.
برای این کار بسته به شرایط بیمارستان و تصمیم پزشکان می توان از روشهای آنژیوگرافی و مداخله از راه پوست استفاده کرد یا بیمار را به اطاق عمل برده و با جراحی قلب باز ، لخته های داخل ریه را خارج نمود. انجام هر کدام از این پروسیچرها ، چون در شرایط خیلی بدحال بیماران انجام می شود دارای خطرات و عوارض زیاد و مخصوص به پروسیجر است.
بعد از برطرف کردن لخته خون در بیماران بدحال با یکی از روش های گفته شده و پایدار شدن آنها ، ادامه درمان دارویی این بیماران مشابه با بیماران پایدار است و از همان داروها و شرایط استفاده می شود.
نوشته آخر
بعد از درمان مرحله حاد بیماری و ترخیص از بیمارستان ، لازم است شما حتما با آمبولی ریه و عوارض و درمان آن آشنا باشید. آمبولی ریه در بسیاری از موارد قله کوه یخی است که علل و عوامل ناشناخته زیادی دارد.
همکاری مناسب بین بیمار و کادر درمان و مراقبت و پیگیری بیمار به ویژه در مصرف داروهای ضد انعقادی ، شرط اصلی موفقیت در درمان بیماری است.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
احمدرمضانی گهرویی
750 روز پیشباسلام بنده هم بیمارقلبی وریوی هستم که ۲سال پیش بستری بودم وتحت درمان قرارگرفتم که واقعاسپاسگذارم ازپزشکان وکادردرمان وبیماری خیلی خطرناکی هست وبااین حالی که هنوزوارفارین استفاده میکنم ولی دربعضی ازمواقع درگیرش هستم وممکنه هرلحضه ازهوش برم وکسی هم باورنمیکنه که توضیح میدم ولی خداهوامونوداره وامیدمون فقط بخداست.الهی شکر،سپاس ازشما
ارسال پاسخناشناس
702 روز پیشکجا درمان شدید منم داداشم آمبولی ریه داره خیلی نگرانشم
ارسال پاسخامین
259 روز پیشخداوند تنت رو بیگزند کناد ❤️
ارسال پاسخfarnax
449 روز پیشسلام،ما بیماری داریم که به علتdvtدر پای چپ دچار امبولی ریه شدن (حدود سه ماه پیش)والان اپیکسابان 5mgروزی دوتا مصرف میکنن،من از کجا در ایشون فرق سرفه معمولی و سرفه مربوط به امبولی رو بدونم؟مرسی
ارسال پاسخقلب من
449 روز پیشسلام
ارسال پاسخنوع سرفه تفاوتی ندارد. اگر سرفه زیاد دارد لازم است سی تی ریه تکرار شود.
ناشناس
395 روز پیشسلام . ابیکسابان عوارضی نداشته براشون؟
ارسال پاسخکیوان ملک
438 روز پیشمن مادر مریضی ریه داشت خوب شد
ارسال پاسخبهرامی
416 روز پیشسلام وقت بخیر من بیماری دارم که خون ریزی مغزی در اثر ضربه تصادف داشته
ارسال پاسخمشکوک به امبولی ریه بود ولی چون دکتر احتمال خون ریزی دوباره با استفاده وارفارین داد استفاده نکرد الان درد سمت راست قفسه سینه و بغضی مواقع شان درد دارد
چکار باید کرد؟!
قلب من
415 روز پیشسلام
ارسال پاسخلازم است هم سابقه مغزی و هم علایم فعلی تصویربرداری و بررسی شوند.
قاسم حیدری
361 روز پیشبا سلام دکتر جان من مادرم دوسه روز بود تنگی نفس داشت یه زره راه میرفت نفس نفس میزد البته مشکل قلبی هم داشت ایشون رفته بود آبگرم اومد خونه حالش خوب نبود فشارش پایین بود وزربان هم روی ۴۵ بود به بیمارستان بردم بعد از ۲۰ دقیقه این قش کرد ودکتر اومدن بالا سرش آمپول زدن خلاصه برگشت ولی شکمش خیلی باد کرده بود وبردن بخش ایسیو بعد یک ساعت تمام کرد وفردا که میرفتیم جنازه را تحویل بگیریم از سینه تا بالا صورت کبود شده بود علت کبودی وبزرگ شدن شکم چی بود دکتر ممنون میشم پاسخ بدیید
ارسال پاسخقلب من
360 روز پیشسلام
ارسال پاسخخدا بیامرزدشان.
مشکل قلبی داشته و بدلیل تاخیر در درمان احتمال زیاد سکته قلبی و افت ضربان داشته است.
ناشناس
273 روز پیشسلام دکتر تروخدا جواب منو بدین بابام یهو حالش بد شد بردیم دکتر گفت که ریه قلبش لخته خون داره سکته کرده با انژیو باز نشده ولی حالش خوبه فقط اون لخته خون با دارو حل میشه؟یا باید چکار کنیم؟
ارسال پاسخقلب من
272 روز پیشسلام
ارسال پاسخمتوجه نوع بیماری نشدم . لخته در ریه قلب؟ سکته ؟
ناشناس
271 روز پیشرگ قلبش گرفته سکته کرده با انژیو باز نشده یکیش میکن ک لخته خون هست با مصرف دارو حل میشه یا چیکار کنیم؟
ارسال پاسخقلب من
270 روز پیشسلام
ارسال پاسخباید سی دی آنژیو را بیاورید تا بررسی شود.
محمد قاری
261 روز پیشسلام خسته نباشید
ارسال پاسخمادرم 8روز پیش بعلت تنگی نفس بستری شدن بعد از دوروز دکتر تشخیص امیلی ریه دادن حالا که مرخص شدن با دستگاه اکسیژن ساز هم نمیتونیم اکسیژن خون را بالا 75نگه داریم البته در بیمارستان هم اکسیژن خون با دستگاه بالا 85بود
قلب من
260 روز پیشسلام
ارسال پاسخاین عدد احتیاج به بستری و درمانهای بیشتر دارد.
زعیم
241 روز پیشسلام داکتر صاحب محترم پدر من لخته خون داشت در ریه های خود و فیلان همرا با بالون اکسیژن فشار خونش تا 95میرسه و بدون دستگاه اکسیژن تا 80میرسه آیا قابل تشویش است و یا خیر .
ارسال پاسخفیلا هم از دارو رقیق کننده خون استفاده میکنه تا چی زمانی از دستگاه اکسیژن استفاده خواهد کرد ؟
قلب من
240 روز پیشسلام
ارسال پاسخعدد اکسیژن کمتر از ۸۵ خوب نیست. لازم است داروی رقیق کننده را استفاده نماید. اکسیژن را در زمانی که منزل است ، هر چقدر که بتواند با سرعت کم در حد یک تا دو لیتر در دقیقه استفاده نماید.
فاطمه نصری
195 روز پیشسلام ، برادرم ۳ روزه تصادف کرده ،، دنده شکسته و باعث خونریزی ریه شده ،، تحت مراقبت هست ،، خونریزی کم شد ولی قطع نشده ،، عمل نشده ،، آیا این روند براش خوبه ؟
ارسال پاسخقلب من
194 روز پیشسلام
ارسال پاسخاین موضوع در حیطه قلب و آمبولی نیست و مورد جراحی است ولی به هرحال قطع نشدن خونریزی باید درمان اورژانس شود.
یاسین
193 روز پیشسلام
ارسال پاسخآقای دکتر مادرم دیالیزیه خونه لخته داخل ریشه ، آمبلی داره ولی این دو هفتیه ن تب داره ، ن تنگی نفس داره ، هیچ علامی نداره
کسی که امبولی داره میتونه پیوند کلیه بزنه
اگه میشه زود جواب دهید ،تشکر
قلب من
192 روز پیشسلام
ارسال پاسخبله می تواند پیوند شود ولی باید مسایل دیگری را هم در نظر داشت.
مرضیه
184 روز پیشسلام آقای دکتر
ارسال پاسخعمه من دچارآمبولی ریه شده ولی به موقع به دکتررسوندیم والان حالش بهتره. ایشون دچار یک شدید کم هم هستندودکترگفته باید سریع عمل بشن میخواستم بدونم .تا چندوقت بعدازبهبودی آمبولی میتونه عمل دیسک انجام بده ممنون
قلب من
182 روز پیشسلام
ارسال پاسخمعمولا تا سه ماه بعد از آمبولی
مینو
148 روز پیشبا سلام، خانم ۳۸ ساله هستم، به دنبال جراحی شکم، دچار آمبولی ریه شدم، حدود ۹ ماه است که آپیکسابان ۵، هر ۱۲ ساعت مصرف میکنم،
ارسال پاسخدر حال حاضر میتوانم کشیدن دندان انجام دهم؟؟؟؟
قلب من
147 روز پیشسلام
ارسال پاسخدندان بله میتونید و البته باید دو روز دارو را قطع نمایید. البته در مورد ادامه دارو با پزشک معالج و اینکه چه زمانی قطع شود, مشورت نمایید.
۱۲۳۴
139 روز پیشسلام خسته نباشید
ارسال پاسخآقای دکتر پدر من آمبولی ریه دارند چند روز باید بیمارستان بستری سوند؟
اصلا علایمی نداشتند فقط یکم بی حال بودند
البته قبل از تشخیص دکتر ریه می رفتند و اسپری و دارو استفاده می کردند یعنی اینها رو اگه کامل مصرف میکردند این اتفاق براشون نمی افتاد؟؟
قلب من
139 روز پیشسلام
ارسال پاسخآمبولی ریه با اسپری و دارو قابل پیشگیری نیست.
طول مدت بستری به شدت بیماری و شرایط بالینی بستگی دارد.
حبیب حضار
114 روز پیشباسلام من بعدجراحی ران پادچارامبولی ریه شدم والان سه ماه تمام اریکسون وکنکور خوردم برای جراحی کلیه دراتاق عمل جراحی کلیه رابه خاطر آمبولی ریه تادوماه دیکه کنسل شد لطفا دوباره باید دارو مصرف کنم باتشکر
ارسال پاسخقلب من
113 روز پیشسلام
ارسال پاسخطول دوره درمان آمبولی بعد از جراحی ها، تا ۶ ماه است. البته طول دوره درمان با نظر پزشک معالج و براساس شرایط بالینی است.
بهرامی
112 روز پیشدرود عرض ادب پدرم ۲٠ روز پیش زمین میخوره و پا راستش تا بالا کبود میشه، شکستگی و در رفتگی نداشتن خداروشکر بعد از ـ روز فعالیت شدید بدنی داشتن به حدی صورت تیره و ورم میکنه و سوزش رو سینه حس میکنند فردای. اون روز اورژانس بیمارستان بستری میشن به علت اکسیژن خون ۵۵،بعد از عکسبرداری دکتر معالج گفتن که ریه پر از آب و حدودا ۱.۵ لیتر اب خارج کردند ۹ روز بستری بود. قتی مرخص شدند بعد از دو روز حس گیجی توهم کبودی و ورم صورت و شکم مجدد دکتر ایندفعه گفتن لختگی خون تو ریه، الان سه روز بیمارستان اما نگرانیم مدام در خواب هستن دارو دریافت میکنند واقعا پدرم درمان میشوند
ارسال پاسخقلب من
111 روز پیشسلام
ارسال پاسخآب آوردن ریه با لخته خون و آمبولی متفاوت است. لازم است پرونده پزشکی بررسی و معاینه شوند.
م.ش
105 روز پیشسلام لطفا چند مرجع برای مطالعه آمبولی برای من که پرستار هستم معرفی کنید.از اینکه می بینم بیماری بعد از چند روز درمان و بهتر شدن وضعیتش مجدد به خاطر آمبولی بد حال یا فوت میکنه ناراحت میشم
ارسال پاسخقلب من
104 روز پیشسلام
ارسال پاسخبهترین منبع فصل ترومبوز و آمبولی ریه از ترجمه کتاب هاریسون است.
محبوبه نیکبخت نصرآبادی
95 روز پیشسلام اقای دکتر، از اینکه به سوالات ما پاسخ می دهید سپاسگزارم..
ارسال پاسخمن امبولی ریه کردم، خیلی سرفه می کنم و نفسم به سختی بالا میاد، دکتر باید چیکار کنم.
قلب من
95 روز پیشسلام
ارسال پاسخلازم است معاینه و بررسی شوید.
محمد مرادی
54 روز پیشسلام اقای دکتر پدرم تصادف کرد بعداز مدتی بخاطر تنگی نفس بی حالی بیمارستان بستری شد تشخیص دکتر امبولی ریه بود دکتر عملش کرد وچندروز ایسیو بود به بخش منتقل شد الان باوصل اکسیژن بهش اکسیژن خونش ۹۵ هست بازم مثل قبل عمل تنگی نفس وخس خس سینه داره ایا ممکنه لخته خونی دیگه هم داشته باشه یا از تنگی نفس وخس خس از عوارض عمل ابولی ریه هست ؟ممنون میشم راهنماییم کنید
ارسال پاسخقلب من
53 روز پیشسلام
ارسال پاسخاظهار نظر بستگی به دیدن سی تی و شرایط قبل و بعد از درمان دارد و بصورت غیابی ممکن نیست.
احمدی
37 روز پیشسلام وقتتون بخیر دکتر من ۲۵سالمه تقریبا ۳سال پیش توو۸هفته بارداری امبولی ریه شدم ۵روز تو بخش مراقبتای ویژه بیمارستان بودم و بچه هم سقط شد الان بعد از ۳سال تصمیم به بارداری دارم ممکنه دوباره امبولی بشم؟و برای بررسی باید پیش چ دکتری برم و عرض کنم خدمتتون که اضافه وزنم دارم وزن
ارسال پاسخ۱۰۰قد ۱۵۵
پیشاپیش ممنون از پاسخگوییتون
قلب من
37 روز پیشسلام
ارسال پاسخبه احتمال تکرار زیاد است و لازم است در طول بارداری از داروهای کم کننده خطر لخته خون استفاده نمایید. پس از مراجعه به پزشک زنان و برنامه بارداری می توانید به کلینیک مراجعه نمایید.
لیلا رضاپور
35 روز پیشسلام
ارسال پاسخبا یکی آشنا میشدم برای ازدواج
کمی سنش از من بیشتر بود
چند روز پیش احساس درد شدیدی از سمت پایش شد بعد چند روز محل کارش درد شدید پشت و قفسه سینه میکنه احساس تنگی نفس من ساعت یک ظهر تماس گرفتم نگفت حالم خوب نیست تا ساعت ۲ظهر آمبولی ریه شد نتونستن برسونن بیمارستان فوت کرد مرد بسیار خوبی بود جیگرم واقعاآتیش گرفت که فرصت برای نجاتش بود به من نگفت ببرمش دکتر
یک سری بیماری های شایع رو باید به افراد مستعد بیماری بگن واقعا با هیچ و پوچ همکار عزیزم فوت کرد روحش شاد
قلب من
34 روز پیشسلام و با عرض تسلیت
ارسال پاسخبله گاها علایم لخته خون در پا در حد همین درد ساده و اسپاسم است.